Zachorowalność na nowotwory zwiększa się z powodu wielu czynników z roku na rok. Prewencja tym bardziej wydaje się ważna, aby przeciwdziałać tym trendom.
Chemioprewencja nowotworów to wykorzystanie bioaktywnych, naturalnie występujących składników żywności celem zmniejszana prawdopodobieństwa wystąpienie choroby.
Spośród żywności przeciwnowotworowej najistotniejsze znaczenie mają owoce i warzywa takie jak:
Na szczególna uwagę zasługują warzywa krzyżowe (brokuły, sałata, ogórek, pomidor, kapusta, kalafior, papryka, rzepa, szparagi, szpinak, cykoria, seler naciowy, kapusta kiszona, cebula, czosnek, pietruszka, rzodkiewka, por, kiełki rzodkiewki i lucerny), ponieważ w tych właśnie warzywach występuje związki silnie modyfikujące proces rozwoju nowotworów.
Aktywnie związki zapobiegające powstawaniu nowotworów a występujące w wymienionych warzywach to:
Trzeba dodać, że w warzywach to kompleksy aktywnych związków mają działanie przeciwnowotworowe, a nie pojedyncze związki.
Zespół poradni: dietetyk, specjalista psychodietetyki Gabriela Nowakowska, psycholog, specjalista psychodietetyki Katarzyna Kuśnierz