Zioła i przyprawy w żywieniu dzieci – kiedy wprowadzać, czy są bezpieczne
12 maja 2023Kiedy dziecko nie chce jeść – neofobia żywieniowa
22 maja 2023
- Woda bierze udział w trawieniu pokarmów i wchłanianiu substancji odżywczych.
- Stanowi odpowiednie środowisko dla przemian biochemicznych.
- Pomaga utrzymać odpowiednią temperaturę ciała.
- Pełni funkcję nawilżającą i zabezpieczającą.
- Bierze udział w budowie i tworzeniu struktur komórkowych.
- Zapewnia prawidłową pracę układu moczowego, zwłaszcza nerek. Przez co sprawniej usuwane są zbędne produkty przemiany materii.
- Zmniejsza ryzyko raka pęcherza moczowego.
- Zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych.
- Zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia raka jelita grubego i polipów jelita grubego.
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.
- Przyczynia się do mniejszego ryzyka nadwagi lub do wystąpienia choroby otyłościowej.
- Wspomaga proces redukcji masy ciała.
- Poprawia stan i kondycję skóry.
Zespół poradni: dietetyk, specjalista psychodietetyki Gabriela Nowakowska, psycholog, specjalista psychodietetyki Katarzyna Kuśnierz