Z ciałem, a nie przeciw niemu
14 marca 2023Woda – dlaczego warto ją pić?
17 maja 2023
Kiedy podajemy dziecku zioła?
Po 8. miesiącu życia:
- kminek
- natka pietruszki
- sezam
- melasa
- pokrzywa
- lubczyk
Po 10. miesiącu życia:
- bazylia
- cynamon
- szczypiorek
- czystek
Po 12. miesiącu życia:
- majeranek
- tymianek
- oregano
- cząber
- rozmaryn
- estragon
- słodka papryka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- czosnek
- rumianek
Bardziej wyraziste w smaku przyprawy i te o większej zawartości olejków eterycznych można wprowadzić do diety dziecka po ukończeniu 1. roku życia.
Herbaty ziołowe
Herbatki ziołowe które można podawać małym dzieciom od czasu do czasu:
- rumianek (przeciwskurczowy, uspakajający, przeciwzapalny, odkażający, delikatnie przeczyszczający)
- melisa (uspokajająca, wzmacniająca, przeciwskurczowa, wiatropędna)
- majeranek (rozkurczowy, wiatropędny, żółciopędny, bakteriobójczy, dobry przy katarze)
- kminek (rozkurczowy, pobudzający trawienie, ogranicza nadmierny wzrost bakterii w przewodzie pokarmowym)
- anyż (ułatwia trawienie, łagodzi objawy kolki i wzdęć, przeciwbakteryjny, przeciwskurczowy)
- dzika róża (działa wzmacniająco)
Napary herbaty powinny być podawane okazjonalnie; powinien być to lekki napar ziołowy. Z jednej porcji ziół/suszu można otrzymać 3 porcje lekkiego naparu.
Zioła uczulające
Do najbardziej uczulających ziół zaliczamy:
- anyż
- kolendra
- oregano
- seler
Najmniej uczulające przyprawy to:
- estragon
- cząber
- goździki
- imbir
- gałka muszkatołowa
- liść laurowy
- kardamon
- wanilia
- tymianek
- szałwia
- majeranek
Zespół poradni: dietetyk, specjalista psychodietetyki Gabriela Nowakowska, psycholog, specjalista psychodietetyki Katarzyna Kuśnierz