Czym jest insulinooporność?

Insulinooporność to zmniejszenie wrażliwości tkanek (wątroby, mięśni szkieletowych, tkanki tłuszczowej) na działanie insuliny. Aktualny stan wiedzy pozwala stwierdzić, że jedną z przyczyn insulinooporności jest otyłość. Skutki insulinooporności są podobne jak w chorobie otyłościowej. Mogą nimi być między innymi: dyslipidemia, hiperglikemia, nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, mózgu, kończyn dolnych czy nowotwory.

Fizjologiczna wartość wskaźnika HOMA wynosi 1,0, a jego podwyższenie wskazuje na insulinooporność. Jeżeli wartość ta zostaje przekroczona, konieczne jest wdrożenie dalszej diagnostyki.

Przyjmuje się, że wartość powyżej 2 świadczy o insulinooporności. Badanie należy powtórzyć 3–4 razy ze względu na znaczne wahania poziomu insuliny. Z uzyskanych wyników wyciąga się wartość uśrednioną.


Sprawdź indeks HOMA (Homeostatic Model Assessment) - który jest wskaźnikiem insulinooporności.

Two columns
Pionowo
Poziomo

HOMA-IR

Wyliczenia:

{{ item.label }} {{ item.converted }}

Your service request has been completed!

We have sent your request information to your email.
Issued on: {{ $store.getters.getIssuedOn }}
Payment method: {{ $store.getters.getPaymentType }}
{{ item.label }}: {{ item.converted }}

BLOG

21 stycznia 2022

Nowy rok, nowy ja

20 grudnia 2021

To może jeszcze serniczka

24 listopada 2021

Czerwone – STOP! Zielone – możesz jeść!

22 listopada 2021

Poczucie własnej wartości

25 października 2021

Dieta śródziemnomorska

9 lutego 2021

Jak utracić relacje z jedzeniem?

9 lutego 2021

Jak odchudzać się z głową?

UMÓW WIZYTĘ
gdpr-image
Strona używa informacji zapisanych za pomocą cookies (ciasteczek) i podobnych technologii. Polityka Prywatności.