Czym jest insulinooporność?

Insulinooporność to zmniejszenie wrażliwości tkanek (wątroby, mięśni szkieletowych, tkanki tłuszczowej) na działanie insuliny. Aktualny stan wiedzy pozwala stwierdzić, że jedną z przyczyn insulinooporności jest otyłość. Skutki insulinooporności są podobne jak w chorobie otyłościowej. Mogą nimi być między innymi: dyslipidemia, hiperglikemia, nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, mózgu, kończyn dolnych czy nowotwory.

Fizjologiczna wartość wskaźnika HOMA wynosi 1,0, a jego podwyższenie wskazuje na insulinooporność. Jeżeli wartość ta zostaje przekroczona, konieczne jest wdrożenie dalszej diagnostyki.

Przyjmuje się, że wartość powyżej 2 świadczy o insulinooporności. Badanie należy powtórzyć 3–4 razy ze względu na znaczne wahania poziomu insuliny. Z uzyskanych wyników wyciąga się wartość uśrednioną.


Sprawdź indeks HOMA (Homeostatic Model Assessment) - który jest wskaźnikiem insulinooporności.


BLOG

17 maja 2022

Sen a otyłość

11 kwietnia 2022

Przez żołądek do serca

10 marca 2022

Zdrowy styl życia w trakcie rekonwalescencji

21 stycznia 2022

Nowy rok, nowy ja

20 grudnia 2021

To może jeszcze serniczka

24 listopada 2021

Czerwone – STOP! Zielone – możesz jeść!

22 listopada 2021

Poczucie własnej wartości

25 października 2021

Dieta śródziemnomorska

9 lutego 2021

Jak utracić relacje z jedzeniem?

UMÓW WIZYTĘ
gdpr-image
Strona używa informacji zapisanych za pomocą cookies (ciasteczek) i podobnych technologii. Polityka Prywatności.