Czym jest insulinooporność?

Insulinooporność to zmniejszenie wrażliwości tkanek (wątroby, mięśni szkieletowych, tkanki tłuszczowej) na działanie insuliny. Aktualny stan wiedzy pozwala stwierdzić, że jedną z przyczyn insulinooporności jest otyłość. Skutki insulinooporności są podobne jak w chorobie otyłościowej. Mogą nimi być między innymi: dyslipidemia, hiperglikemia, nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, mózgu, kończyn dolnych czy nowotwory.

Fizjologiczna wartość wskaźnika HOMA wynosi 1,0, a jego podwyższenie wskazuje na insulinooporność. Jeżeli wartość ta zostaje przekroczona, konieczne jest wdrożenie dalszej diagnostyki.

Przyjmuje się, że wartość powyżej 2 świadczy o insulinooporności. Badanie należy powtórzyć 3–4 razy ze względu na znaczne wahania poziomu insuliny. Z uzyskanych wyników wyciąga się wartość uśrednioną.


Sprawdź indeks HOMA (Homeostatic Model Assessment) - który jest wskaźnikiem insulinooporności.

Two columns
Pionowo
Poziomo

HOMA-IR

Wyliczenia:

{{ item.label }} {{ item.converted }}

Your service request has been completed!

We have sent your request information to your email.
Issued on: {{ $store.getters.getIssuedOn }}
Payment method: {{ $store.getters.getPaymentType }}
{{ item.label }}: {{ item.converted }}

BLOG

22 listopada 2022

Bigoreksja

20 października 2022

ORTOREKSJA

26 września 2022

Psycholog specjalista psychodietetyki Czym się zajmuje i jak może dopełnić pracę dietetyka?

20 sierpnia 2022

Dieta redukcyjna… co dalej? Zdrowy talerz jako forma zaleceń żywieniowych

17 lipca 2022

Głód fizyczny czy potrzeba emocjonalna?

22 czerwca 2022

Kiedy nadmierne kilogramy stają się chorobą

17 maja 2022

Sen a otyłość

11 kwietnia 2022

Przez żołądek do serca

10 marca 2022

Zdrowy styl życia w trakcie rekonwalescencji

UMÓW WIZYTĘ
gdpr-image
Strona używa informacji zapisanych za pomocą cookies (ciasteczek) i podobnych technologii. Polityka Prywatności.