Jak motywować się do zmiany nawyków żywieniowych?
20 marca 2024
Witaminy, które wzmacniają odporność
Składniki pożywienia istotne w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego człowieka to:
- witamina A
- witamina D3
- witamina C
- witamina E
- foliany
- cynk
- selen
- flawonoidy
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3
- probiotyki
Witamina C
- ma silne działanie antyoksydacyjne na lipidy błon komórkowych, działa immunostymulująco
- znosi immunosupresyjne działanie histaminy
- wspomaga produkcję kolagenu, który uszczelnia naczynia krwionośne
- wpływa pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie kości, chrząstek, dziąseł, skóry i zębów
- zwiększa przyswajalność żelaza z żywności
- zmniejsza skutki stresu oksydacyjnego i działania toksyn
Flawonoidy
- mają działanie przeciwzapalne
- modulują aktywność komórek odpornościowych
- mają silne działanie antyoksydacyjne przeciwutleniające
- udowodniono, że przeciwutleniacze wspomagają się nawzajem na przykład bioflawonoidy wzmagają działanie witamin C i powstrzymują jej rozkład
Źródła polifenoli:
- maliny
- czarna porzeczka
- poziomki
- czerwona cebula
- zielona herbata
- kawa
- winogrona
- kakao
- seler naciowy
- pietruszka
- żurawina
- aronia
- wiśnie
- czekolada
Jak jeść warzywa i owoce
Warzywa i owoce najkorzystniej jeść na surowo lub minimalnie przetworzone ponieważ w takiej formie zachowują najwyższą wartość odżywczą. Powinny być spożywane kilka razy dziennie w ramach posiłków i przekąsek.
Barwa warzyw i owoców ma znaczenie, wiąże się z zawartością określonych substancji, które mają wpływ na właściwości zdrowotne, dlatego należy spożywać różnokolorowe warzywa i owoce.