Insulinooporność to zmniejszenie wrażliwości tkanek (wątroby, mięśni szkieletowych, tkanki tłuszczowej) na działanie insuliny. Aktualny stan wiedzy pozwala stwierdzić, że jedną z przyczyn insulinooporności jest otyłość. Skutki insulinooporności są podobne jak w chorobie otyłościowej. Mogą nimi być między innymi: dyslipidemia, hiperglikemia, nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, mózgu, kończyn dolnych czy nowotwory.
Fizjologiczna wartość wskaźnika HOMA wynosi 1,0, a jego podwyższenie wskazuje na insulinooporność. Jeżeli wartość ta zostaje przekroczona, konieczne jest wdrożenie dalszej diagnostyki.
Przyjmuje się, że wartość powyżej 2 świadczy o insulinooporności. Badanie należy powtórzyć 3–4 razy ze względu na znaczne wahania poziomu insuliny. Z uzyskanych wyników wyciąga się wartość uśrednioną.
Sprawdź indeks HOMA (Homeostatic Model Assessment) - który jest wskaźnikiem insulinooporności.