10 zasad zdrowego żywienia dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego
Utrzymuj prawidłową masę ciała dostosowując ilość spożywanej energii z dietą do jej wydatkowania
Jedz dużo różnorodnych owoców i warzyw
Wybieraj produkty zbożowe pełnoziarniste
Wybieraj zdrowe źródła białka: głównie pochodzenia roślinnego, ryby i owoce morza oraz niskotłuszczowe lub beztłuszczowe produkty mleczne. Jeśli jeszmięso lub drób, wybieraj chude i nieprzetworzone produkty
Używaj olejów roślinnych z wyjątkiem olejów tropikalnych, takich jak kokosowy i palmowy. Unikaj częściowo uwodornionych tłuszczów roślinnych (tłuszcze trans)
Wybieraj żywność jak najmniej przetworzoną
Wybieraj i przygotowuj żywność z niewielką ilością soli lub bez soli
Ogranicz do minimum spożycie napojów i żywności z dodatkiem cukrów
Jeśli pijesz alkohol – ogranicz jego spożycie, a jeśli nie pijesz – nie zaczynaj
Przestrzegaj tych zaleceń niezależnie od miejsca przygotowywania i spożywania posiłków
Na podstawie: 2021 Dietary Guidance to Improve Cardiovascular Health: A Scientific
Statement From the American Heart Association, Circulation 2021
źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej