Home
O nas
Poradnia
Wizyta online
Wizyta stacjonarna
Pierwsza wizyta
Konsultacje dietetyczne
Warsztaty
Cennik
Blog
Kontakt
UMÓW WIZYTĘ
✕
Dieta śródziemnomorska
25 października 2021
Jak utracić relacje z jedzeniem?
9 lutego 2021
Poczucie własnej wartości
22 listopada 2021
Czym się charakteryzuje dieta śródziemnomorska?
(wg. Willett i wsp. 1995)
dużą zawartością produktów pochodzenia roślinnego takich jak: owoce, warzywa, pieczywo, kasze, ziemniaki, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona
spożywaniem nisko przetworzonych produktów, świeżych czyli sezonowych warzyw i owoców z rynku lokalnego
traktowaniem owoców jako codziennego deser
spożywaniem oliwy z oliwek (w naszych warunkach można ją śmiało zamienić na olej rzepakowy nierafinowany)
średnim spożyciem produktów mlecznych głównie w postaci sera półtłustego lub chudego, jogurtów i kefiru
umiarkowanym spożyciem ryb i drobiu
spożyciem jaj do 4 sztuk w tygodniu
ograniczeniem mięsa czerwonego
umiarkowanym spożyciem wina wytrawnego do posiłków
Dlaczego wciąż jest jedną z topowych diet w profilaktyce zdrowia?
ma udowodnione działanie przeciwmiażdżycowe, tu w szczególności ze względu na niski stosunek kwasów omega -6 : omega -3
jest skuteczna w profilaktyce zawałów serca, nadciśnienia i cukrzycy typu 2
długofalowe obserwacje wykazały skuteczność tej diety w insulinooporności (spadek HOMA IR, podwyższenie poziomu wrażliwości na insulinę)
Podziel się
88
Powiązane posty
26 września 2022
Psycholog specjalista psychodietetyki Czym się zajmuje i jak może dopełnić pracę dietetyka?
Czytaj więcej
20 sierpnia 2022
Dieta redukcyjna… co dalej? Zdrowy talerz jako forma zaleceń żywieniowych
Czytaj więcej
17 lipca 2022
Głód fizyczny czy potrzeba emocjonalna?
Czytaj więcej
UMÓW WIZYTĘ
Strona używa informacji zapisanych za pomocą cookies (ciasteczek) i podobnych technologii.
Polityka Prywatności
.
Zamknij