Jak utracić relacje z jedzeniem?
9 lutego 2021Poczucie własnej wartości
22 listopada 2021
Czym się charakteryzuje dieta śródziemnomorska?
(wg. Willett i wsp. 1995)
- dużą zawartością produktów pochodzenia roślinnego takich jak: owoce, warzywa, pieczywo, kasze, ziemniaki, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona
- spożywaniem nisko przetworzonych produktów, świeżych czyli sezonowych warzyw i owoców z rynku lokalnego
- traktowaniem owoców jako codziennego deser
- spożywaniem oliwy z oliwek (w naszych warunkach można ją śmiało zamienić na olej rzepakowy nierafinowany)
- średnim spożyciem produktów mlecznych głównie w postaci sera półtłustego lub chudego, jogurtów i kefiru
- umiarkowanym spożyciem ryb i drobiu
- spożyciem jaj do 4 sztuk w tygodniu
- ograniczeniem mięsa czerwonego
- umiarkowanym spożyciem wina wytrawnego do posiłków
Dlaczego wciąż jest jedną z topowych diet w profilaktyce zdrowia?
- ma udowodnione działanie przeciwmiażdżycowe, tu w szczególności ze względu na niski stosunek kwasów omega -6 : omega -3
- jest skuteczna w profilaktyce zawałów serca, nadciśnienia i cukrzycy typu 2
- długofalowe obserwacje wykazały skuteczność tej diety w insulinooporności (spadek HOMA IR, podwyższenie poziomu wrażliwości na insulinę)