free bootstrap builder
Leki

Interakcje leków z żywnością

Wpływ pożywienia na leki jest często pomijany i mało znamy. To czy zażyjemy lek przed posiłkiem, po posiłku czy w trakcie lub czym go popijemy w sposób istotny wpływa na jego działanie.

Posiłki bogate w białko powodują zmniejszanie wchłaniania leków, ponieważ białko spowalnia proces opróżniania żołądka.

Gdy popijamy leki herbatą zmniejsza się wchłanianie żelaza, gdyż taniny zawarte w herbacie wiążą jony żelaza. Nabiał bogaty w wapń spożywany przed lub zaraz po przyjęciu antybiotyku może zmniejszyć stężenie tego leku nawet do 50%.

Błonnik zawarty w warzywach, owocach czy pieczywie pełnoziarnistym ogranicza wchłanianie leków przeciwdepresyjnych (amitryptyliny, digoksyny). Istotna jest także ilość błonnika w śniadaniu podczas leczenia niedoczynności tarczycy, kiedy to lek przyjmowany jest na czczo. Wówczas powinniśmy przyjmować w tym posiłku mniej więcej taką samą ilość błonnika.

Inne działanie mają pokarmy bogate w tłuszcz. Przyjmowanie leków przeciwgrzybiczych, przeciwdepresyjnych czy teofiliny bezpośrednio przed, w trakcie czy zaraz po posiłku bogatym w tłuszcze intensyfikuje ich działanie, ponieważ leki te są rozpuszczalne w tłuszczach. Taki posiłek nasila także wchłanianie beta-blokerów, natomiast spowalnia wchłanianie kaptoprilu.

Przyjmowane leki przeciwzakrzepowe (acenokumarol) hamują syntezę witaminy K w wątrobie. Mając ustalona dawkę leku, gdy zwiększamy lub drastycznie obniżamy spożywanie produktów bogatych w witaminę K takich jak: szpinak, brukselka, brokuły czy jarmuż wówczas dawka leku może okazać się za mała lub za duża.

Spożywana żywność może mieć wpływ na wchłanianie leków, jednakże odwrotna sytuacja także ma miejsce. Oznacza to, że leki mają istotny wpływ na wchłanianie substancji odżywczych z żywności. Przykładem tego typu interakcji jest sulfasalazyna, pankreatyna kolestipol. Leki te powodują niedobory kwasu foliowego. 

Przyjmowanie leków na depresję (inhibitory monoaminooksydazy np. moklobemid) w połączeniu z produktami bogatymi w tyraminę, która występuje w takich produktach jak: czekolada, sery dojrzewające, śledzie, wino czerwone; może spowodować bóle migrenowe, kołatanie serce, wzrost ciśnienia krwi.

W takim razie jak zażywać leki?

  • leki należy popijać wyłącznie wodą (nie popijać herbatą, kawą, sokami owocowymi czy mlekiem)
  • jeśli leki wchodzą w interakcję z pożywieniem należy je przyjmować na godzinę przed posiłkiem lub na 2 godziny po nim
  • stosować się do zaleceń lekarza lub farmaceuty
Adres

ul. Koścuszki 36 G/6
32-020 Wieliczka

Kontakt

Email: poradnia@dieta-goja.pl
Tel.: +48 510 164 889